За първи път електричките в ЕС изпреварват по пазарен дял дизеловите  

...
За първи път електричките в ЕС изпреварват по пазарен дял дизеловите  
Коментари Харесай

Номер 1 сме по ръст в продажбите на коли на ток

За първи път електричките в Европейски Съюз изпреварват по пазарен дял дизеловите

 

България се оказа първененец в Европейски Съюз в продажбата на електрически коли, в случай че се вземе поради процентното нарастване. Това демонстрират данните на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА).

У нас са регистрирани през юни 171 коли на ток по отношение на 71 преди година. 879 са возилата за първите шест месеца на годината. Това значи, че единствено през юни растежът на продажбите на електрически коли е 140,8%, а за полугодието - 160,8%. Но като бройки новите коли на ток в България остават малко - те са под 8000 на фона на близо 3 млн. автомобила.

Внушителен растеж като цяло в продажбите на нови леки коли регистрират търговците в България. Според данните на АСЕА през първите шест месеца на годината у нас са регистрирани 17 633 нови леки коли,

което е с 21,3% повече в съпоставяне със същия интервал

на предходната година, когато бяха пласирани 14 539 возила. Само през юни у нас са продадени 3803 нови леки коли по отношение на 2824 през същия месец на предходната година, или с 34,7% повече.

С изключение на Унгария, където продажбите на нови коли падат с 1,4% на годишна база, всички пазари в Европейски Съюз означават растеж, в това число четирите най-големи - Германия (24,8%), Испания (13,3%), Франция (11,5%) и Италия (9,1%).

През първата половина на 2023 година новите регистрации на коли в целия Европейски Съюз са се нараснали доста - със 17,9%, достигайки 5,4 милиона броя.

Повечето от пазарите в района са нарастнали доста през първите шест месеца на 2023 година, в това число Испания (24%), Италия (22,8%), Франция (15,3%) и Германия (12,8%).

През юни пазарният дял на чисто електрическите коли е

повишен от 10,7 на 15,1%, изпреварвайки за първи път

дизеловите коли. Хибридно-електрическите коли остават вторият най-популярен избор измежду купувачите на нови коли, представлявайки 24,3% от пазара. Най-голям дял към момента резервират бензиновите коли с 36,3%.

Пазарът на дизелови коли в Европейски Съюз продължава да понижава с 9,4% предишния месец макар растежа в Германия с 10,3% и на централноевропейските пазари, изключително в Румъния (+22,4%). Дизеловите коли в този момент съставляват пазарен дял от 13,4% измежду новопродадените по отношение на 17,4% през юни предходната година.

Подобренията през последните месеци демонстрират, че европейската автомобилна промишленост се възвръща от спиранията на доставките, породени от пандемията. Обемите обаче към момента са с 21% по-ниски спрямо 2019 година

Лека-полека обаче автобизнесът се доближава към естествената търговия отпреди пандемията. След голямото покачване на цените през последните 2-3 години проблемите с дългото очакване поради липса на задоволително произвеждане към този момент се връщат промоциите и отстъпките, в това число и на българския пазар.

Тенденцията с понижаване на цените стартира преди няколко месеца, тъй като се оказа, че няма кой да ги купува на прекомерно високи цени - малко частни клиенти могат да си разрешат да заплащат за нов автомобил месечни вноски от порядъка на най-малко 700-800 евро. А единствено преди няколко години сумата бе два пъти по-малка.

Потребители споделят в обществените мрежи опита си от покупката на нови коли в последните седмици в България. За премиум марките отстъпката на дадени модели се движи от 5 до 8 %. И тези проценти се дават за коли, които към този момент са създадени и са на склад.

“Кризата с чиповете, дългото очакване и дефицитът на нови коли още веднъж са непознати думи ”, обобщава обстановката на немския пазар шефът на Duisburg Center Automotive Research Фердинанд Дуденхьофер. В рамките на 10 месеца пазарът се обърна и производството на коли започва още веднъж. Увеличеното предложение също дава отговор на търсенето, което е потиснато от инфлацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР